„TYDZIEŃ CHLEBA W SZKOLE”
Szkoła Podstawowa w Szczuczynie już po raz drugi przystąpiła do realizacji ogólnopolskiego projektu „Tydzień chleba w szkole” pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Inicjatorem akcji jest Fundacja Dobre Życie z Warszawy. Celem projektu jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także na podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, a także wpływanie na jakość chleba na rynku. Jest to już piąta edycja kampanii, w tym roku przebiegająca pod hasłem: „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia 2013”.
Wzorem roku ubiegłego, przygotowaliśmy gazetkę informacyjną dotyczącą działań realizowanych w ramach projektu „Tydzień Chleba w Szkole” i przedstawiającą zawartość składników odżywczych w chlebie oraz poszczególne etapy powstawania chleba.
W ramach projektu na godzinach wychowawczych nauczyciele przeprowadzili pogadanki na temat zdrowego odżywiania i wpływu diety na ich zdrowie. Rozmawiali również o składnikach odżywczych zawartych w chlebie z mąki z pełnego przemiału. Przedszkolaki dowiedziały się, jak powstaje chleb, kolorowali ilustracje przedstawiające etapy powstawania chleba i układały z nich historyjki obrazkowe.
21 listopada br. klasa VI b pod kierunkiem p.Barbary Milewskiej upiekła w szkole chleb na naturalnym zakwasie z dużą ilością pestek słonecznika, sezamu, siemienia lnianego i otrębów pszennych. Pani Barbara przekazała uczniom wiele ciekawostek dotyczących wypieku chleba, opowiadała o różnych rodzajach chleba, które od dawna wypieka w domu i który spożywa jej rodzina. Dzieci z chęcią wzięły udział w tych zajęciach praktycznych.
Klasa IV b i V a przygotowały występ artystyczny zatytułowany „Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba ...”, który odbył się 22 listopada o godzinie 11.00. Przedstawienie zaznajomiło uczniów z historią wypieku chleba, uświadomiło, dlaczego chleb należy szanować, skłoniło do refleksji. Po przedstawieniu odbyła się degustacja pieczywa upieczonego dzień wcześniej w szkole oraz pieczywa otrzymanego od sponsorów: Piekarni w Grabowie oraz Piekarni w Konopkach, którym bardzo serdecznie dziękujemy za wsparcie. Na kolejnych lekcjach omawiano uczniowskie wrażenia oraz przemyślenia związane z tym dniem. Okazało, się że uczniom chleb bardzo smakował, a niektórzy będą zachęcali rodziców do wypieku chleba w domu i będą im w tym pomagali.
Z chlebem wyszliśmy również poza mury naszej placówki i promowaliśmy zdrowe odżywianie w naszym środowisku, zagościliśmy w Urzędzie Miasta oraz w Kościele.
Ostatnim etapem projektu będzie Olimpiada Sportowa, w której wezmą udział uczniowie klas I-III naszej szkoły wraz z rodzicami, na którą serdecznie zapraszamy.
Koordynatorkami działań realizowanych w ramach projektu „Tydzień Chleba w Szkole” są: p.Teresa Galińska, p.Teresa Pieńczykowska, p.Beata Kuczyńska oraz p.Sylwia Sulewska.
Liczba wyświetleń: 2713